Har du spørsmål til tannlege i Polen ? Ring oss. Vi snakker norsk +47 90126362

Inlay

Hos tannlegen behandles tenner med karies vanligvis med komposittfylling. Dessverre må komposittfyllingene byttes ut etter bare noen få år. Dette skyldes at det sammensatte materialet gjennomgår polymerisasjon, en prosess som gjør at det oppstår utettheter i kantene, og tennene blir utsatt for sekundærkaries. Komposittfyllinger gir ofte misfarging, noe som betyr at fargen forandres over tid. Abrasjonsbestandighet av kompositter er mye lavere enn på naturlige tenner, hvilket gjør at de stadig slites ned mot de motstående tennene. På denne måten er bittet under konstant ombygging, og som følge av dette vil bittet synke og forårsake tannslitasje på fortennene.

Et alternativ til fyllingskompositter er keramiske inlays og onlays (avhengig av omfanget av tapet som skal rekonstrueres, onlay er mer omfattende, dvs. dekker større områder enn innlegg) .

Når tannlegen behandler en tann med keramiske inlay, må tannen først prepareres. Deretter tar tannlegen avtrykk som brukes til å lage en gipsmodell. Gipsmodellen sendes videre til et protetisk laboratorium som deretter bruker det til å fremstille et full-keramisk innlegg. Keramiske inlay har mye høyere tetthet, fargestabilitet, og er ikke utsatte for strukturelle forandringer. Dessuten har keramiske innlegg abrasjonsbestandighet tilsvarende hardheten på tannemalje.

Takket være innlegg- og onlay-fyllinger kan en forhindre tannslitasje på fortenner, oppnågode bittforhold samt høy estetikk som forblir uendret i årevis. Innlegg fremstilles av keramikk presset inn i et tidligere inntrykket mold og ved hjelp av en spesialisert ovn, noe som gir en jevn struktur som er meget sterk og stabil. Innlegget bindes til tannen med sementer som opprettholder uforanderlig gjennomskinnelighet og farge på tannen. Keramiske inlay er ofte umulig å skille fra naturlige tenner .

Vennligst sjekk vår priseroversikt samt våre gode pristilbud på keramiske inlay.

Inlay – Onlay i tannklinikk IMPLANTIS

Tannbehandling med innlegg fyllinger er en to-trinns tilsettingsprosess og blir derfor gjort over to tannlegebesøk:

  • Under ditt første besøk, vil tannlegen preparere tannen og ta avtrykk for et innlegg
  • Under ditt andre besøk, vil tannlegen sette inn innlegget i tannen og avslutte med å kontrollere det mot pasientens bitt og artikulasjon.

Keramiske inlay kan i noen tilfeller benyttes for gjenoppbygging av tenner etter rotfylling.

Innlegg brukes vanligvis ikke i behandling av fortenner og hjørnetenner.


Komposittfyllinger

Tannleger behandler ofte tenner med små, og av og til også mellomstore tannhull, med komposittfyllinger. Ved tannfylling med kompositter er det vanligst å sette bedøvelse i et større område eller rundt en nerve eller nervesenter.

Komposittfyllinger kalles ofte for estetiske eller hvite fyllinger. Komposittmaterialer som brukes i estetiske fyllinger i dag er produsert i en rekke farger og lyse fargetoner. De fleste fyllingene gir en ”kameloneffekt” fordi det er umulig å skille dem fra våre naturlige tenner..

Fyllinger av kompositter er veldig estetiske, med fordi de er laget av kompositt-materiale kan de endre farge over tid. Dessverre så må kompositt fyllingene skiftes etter noen år. Dette skyldes at det sammensatte materialet gjennomgår polymerisasjon, en prosess som gjør at det oppstår utettheter i kantene og tennene blir utsatt for sekundærkaries.Komposittfyllinger er utsatte for misfarginger og har dårligere fargestabilitet.

Hvis en tann er skadet i underkjeven og den motstående tannen i overkjeven har en kroneprotese, så rekonstrueres det tannen i underkjeven med et lignende materiale som er like slitasjesterk som kronen. Dessverre er abrasjonsbestandighet av kompositter mye lavere enn på naturlige tenner, hvilket gjør at de stadig slites ned mot de motstående tennene. På denne måten er bittet under konstant ombygging, og som følge av dette vil bittet synke og forårsake tannslitasje på fortennene.
Vennligst sjekk vår priseroversikt samt våre gode pristilbud på komposittfyllinger.

Komposittyfyllinger, tannlege i Krakow

Det har vært et nasjonalt helseforbud mot nye amalgamfyllinger i Norge i flere år og helsemyndighetene forbyr tannleger å sette inn nye amalgamfyllinger i tennene på pasientene. Komposittfyllinger er derfor blitt svært effektive ved små og mellomstore tannhull. Ved store tannhull er inlay og onlay fyllinger, kroner og skallfasetter en bedre løsning. I noen tilfeller er også komposittfyllinger brukt som en midlertidig løsning, for eksempel etter rotbehandling.


Stadig flere pasienter spør om amalgamfyllinger er trygge for tennene. Pasienter er atskillig mer bevisste på sin tannhelse i dag, og blir ofte urolige av det faktum at de gamle og mørkegråe amalgamplomber, som for noen år siden var et vanlig fyllingsmateriale på tannlegeklinikker, er en blanding av kvikksølv, sølv, tinn, kobber og av og til sink.

En del pasienter har bestemt seg for å kvitte seg med amalgamfyllinger og bytte dem ut med hvite fyllinger. Resten av pasientene er ennå ikke klar over at det er lurt å skifte ut gamle amalgamfyllinger.

Amalgam fyllynger

CLINISKE CASES – LES MER …

Amalgamfyllinger, de mørkegråe amalgamplomber, er blant de eldste tannfyllinger som ble brukt av tannleger, på grunn av sin lave pris. Fra den 1.1.2008 ble det i Norge innført totalforbud mot amalgam som tannfyllingsmateriale.

Amalgam som tannfyllingsmateriale brukes heller ikke på Implantis i Kraków.

De største ulempene med amalgamfyllinger:

– De binder seg ikke fast til emalje og dentin – samt at amalgam utvider seg når det herder, noe som skaper press på tannen.

– For å sette inn en amalgamfylling måtte tannlege lage et betydelig større hull i tannen, og det ble mindre tannsubstans igjen.

– De gir en mørk og uestetisk farge.

– De forårsaker misfarging av tenner.

– De overfører temperatur effektivt, som betyr at pasienten kan kjenne smerte ved inntak av varm eller kald mat og drikke.

– Amalgamfyllinger krever sement som underlag.

– Det oppstår elektrokjemiske reaksjoner mellom både elementene i selve amalgamet og mellom amalgamet og de ulike metaller i protese eller krone.

Trygt bytte fra amalgam til hvite fyllinger

På grunn av det faktum at amalgamfyllinger er giftige og mangler helsebringende effekt, byttes de i dag ut med hvite fyllinger som er trygge for oss.

Tannen renses for plakk og flekker før amalgamfyllingen fjernes.  I bedøvelse blir tannen isolert fra miljøet i munnhulen og amalgamfyllingen fjernes med et diamantbor.

Alle amalgamrester blir sugd ut av et avsug, separert fra alle andre rester, og tømt i en spesiell beholder som blir sendt til et spesialistmottak for amalgamhåndtering.


Konservativ behandling

Med konservativ tannbehandling så menes det, litt enkelt sakt, å ta vare på tennene. Dette gjør vi ved å tette hull, fjerne karris, skifte gamle fyllinger samt styrke tannhalser.

Materialet som brukes for å tette hull er som oftest compositt. Før det kan settes på, så må overflaten på tannen renses og forsikig slipes og poleres slik at det ikke ligger noe bakterier igjen. Deretter tørkes overlaten, compositten varmes opp til den blir myk slik at tannlegen kan forme den og etterhvert satt på plass med hjelp av lim og materialet herdes fast til tannen.

For å tette mindre hull eller erstatte mindre deler som har falt av, så er compositt den vanligste måten å gå frem på – Dette blir også referert til som «hvite fyllinger».

Hvis store deler av tannen er ødelagt, blit brister i tannveggen, eller hullet er dypt så vil det være aktuelt å bruke et annet materiale enn plastikk. Ved såkalte inlay, onlay eller fasetter så brukes det somregel ett sterkere materiale, porselen.

Fordelen med denne teknikken er at man får ett helt perfekt resultat når fyllingen lages. Tannlegen tar ett avtrykk av tannen, som sendes til laboratoriumet vårt. De vil da lage en fylling i porselen som brennes og poleres. Justeringen gjøres i laboratoriumet (hvor vi har en modell av den tannen som behandles) og tannteknikkeren kan «prøve» fyllingen på modellen før den sendes tilbake til oss.

Når så pasienten kommer tilbake, (denne prosessen tar minimum 24 timer) så kan vi sementere fyllingen på plass.

Ved bruk av porselen får man et bedre resultat, porselen skifter ikke farge noe man må forvente av en fylling i compositt. Den tar vare på tannen på en bedre måte, siden man bruker ett materiale som er like hardt og slitesterkt som emaljen på den naturlige tannen.

Ved vår klinikk er det standard prosedyre å bruke kofferdam. Dette er en liten gumihette som settes på den tannen som behandles og som gjør det umuilg for tannlegen å være uheldig og at deler av tannen eller deler av matrialet som brukes, havner i pasientens svelg. Dette er spesielt viktig ved skifte av gamle fyllinger i amalgam. Ved å bruke dette sikerhetstiltaket så slipper man at rester av amalgam kommer ned i pasientens svelg når man «sliper ut» en fylling av amalgam. Les mer om amalgam i tennene her. (Link to the subpage about amalgam)


Forebyggende tannbehandling er den viktigste og beste måten for et langvarig vakkert smil. Dårlig munnhygiene er årsaken til tannkjøttbetennelse, Karies, periodontitt og overfølsomhet. Forebyggende tannbehandling er mer behagelig og bedre enn at en senere må ta behandlinger. 

Profylakse gir kosmetiske og helsemessige fordeler. Tannrens (skaling, sandblåsing og polering), fjerner både tannstein, belegg og misfarging. Med denne behandlingen får du tilbake ditt hvite og vakre smil. Tannlegen utfører en tannrens under alle tannlegetimene om nødvendig, og for å forebygge tannråte og andre sykdommer. Dental Sense bruker moderne teknologier og materialer av høy kvalitet.

Skaling

Skaling betyr fjerning av tannstein, og utføres ved hjelp av håndinstrumenter og en ultralyd skaler. Behandlingen er ikke skadelig for tennene. Overfølsomme pasienter kan av og til føle et lite ubehag. 

Tannstein består i 90% av forkalkede bakterier. Trenger disse bakteriene lenger ned i tannkjøttet, fører dette til en betennelse som igjen kan føre til periodontitt. 

Hovedårsaken til tannstein er avhengig av pasientens tannhelse. Vi anbefaler å utføre denne behandlingen to ganger i året, for å forebygge følgende: 

• Minske risiko for periodontitt og andre sykdommer, samt tap av tenner. 

• Ingen blottlegging av tannhalser

• Tannkjøttet trekker seg ikke tilbake

• Frisk ånde, glatte og jevne tenner 

Airflow

Airflow er fjerning av misfarging og belegg fra te, kaffe eller sigaretter. Her blir det brukt en profesjonell blåser som består av salt som blåses mot tennenes overflate. Behandlingen er helt smertefritt. 

Fordelen med Airflow er at den renser alle mellomrom, og behandlingen utføres ofte sammen med skaling. Behandlingen er også anbefalt før tannbleking, og personer som bruker tannregulering. Anbefaler å utføre dette to ganger i året. 

Fluorisering

Fluorisering øker tannemaljens styrke. Dette er viktig for å øke styrken på tennene mot syrer og bakterieangrep, og reduserer risikoen for karies med hele 40%. Behandlingen består av å dekke tannemaljen med en lakk som inneholder fluor, eller med et fluorskum (kontakt fluorisering). Fluorisering av tenner er helt smertefritt. Vi anbefaler at voksne gjennomfører denne behandlingen to ganger i året. Barn bør gjøre det oftere – hver 3-4. måned.

Fluorisering er viktig i følgende tilfeller:

• bruk av tannregulering
• etter sandblåsing og skalering
• blottlagte tannhalser og overfølsomhet
• høy risiko for karies, spesielt hos barn
• etter strålebehandlinger i hode- og nakkeregionen
• munntørrhet

Lakkering

Lakkering tetter skader på tennenes overflate, og gjøres ved å fylle med et spesielt lakk på skadene på jekslene. Det er umulig å rense selv med tannbørste dersom du har vært uheldig og fått dype eller smale skader på tennene. Behandlingen er viktig for å unngå utvikling av bakterier og tannråte. Lakkering er helt smertefritt, og behandlingen er mest rettet mot barn. 


Hull i tennene

Karies (tannråte) er årsaken til skader på tennene. Karies er en bakteriesykdom og må behandles. En slik sykdom kan føre til alvorlige problemer og kostbar behandling dersom den ikke blir behandlet. Et eksempel på dette er rotfylling. Vi har derfor fokus på tidlig diagnose og profesjonell behandling av karies.

Hvilke behandlingsmetoder kan vi tilby?

Ved bruk av topp moderne utstyr, nyeste teknologi og materialer av høyeste kvalitet kan vi tilby følgende behandlingsmetoder ved siden av tradisjonell behandling:

• ICON – behandling av tidlig karies uten boring

• Artistic-fyllinger – benyttes mot spesielt krevende karies

• Air Abrasion

• Inlay- og Onlay-fyllinger 

Dette alternativet benyttes i tilfeller der det er behov for store fyllinger i sidetenner. Inn- og overleggene blir laget hos en tanntekniker på bakgrunn av utførte tannavtrykk. Den settes på tannen ved hjelp av komposittsement. Dette gjør det mulig å gjenskape helt lik din egen form. Porselen er mest brukt, men det er også mulig å bruke kompositDette alternativet benyttes i tilfeller der det er behov for store fyllinger i sidetenner. Inn- og overleggene blir laget hos en tanntekniker på bakgrunn av utførte tannavtrykk. Den settes på tannen ved hjelp av komposittsement. Dette gjør det mulig å gjenskape helt lik din egen form. Porselen er mest brukt, men det er også mulig å bruke kompositt.t.

Inn- og overlegg har følgende fordeler:

• De ser ut som ekte tenner og garanterer en optimal estetisk effekt

• De blir ikke misfarget 

• De er slitesterke

• De forsterker tannstrukturen

• De flytter ikke på seg ved temperaturforandringer

Air Abrasion

Air Abrasion er løsningen for deg som er engstelig for boring og smerte. Dette er en moderne og helt smertefri teknikk. Her benyttes det strøm av komprimert luft med små partikler av aluminiumoksid. Dette er en bra alternativ for behandling av tannråte hos:

Personer som er overfølsomme for smerte

• Personer som er allergiske mot bedøvelsesmidler

• Barn

• Gravide kvinner

 Dette betyr:

• Ingen boring og ingen smerte

• Ingen støy og lukt

• Ingen behov for bedøvelse

• Ingen vibrasjoner 

• Ingen ubehag etter behandlingen

Denne behandlingen bevarer mye mer av det sunne tannvevet.

img 04 hull i tennene farger pa fyllinger


Type fyllinger som benyttesKlinikken benytter komposittfyllinger fra den kjente produsenten GC. Vi har et bredt utvalg av fargetoner og kan tilpasse fyllingen til fargen på tannen. Fyllingene har egenskaper som gjør at de er helt usynlige. I tillegg er de slitesterke og har lang holdbarhet.

Vi kan tilby fargerike fyllinger Twinky Star fra VOCO til de minste. Her kan barn selv være med på å velge farge på fyllingen. Dette vil oppleves som lek og gjøre behandlingen enklere å gjennomføre.

Close Menu