Har du spørsmål til tannlege i Polen ? Ring oss. Vi snakker norsk +47 90126362

Protetisk krone – krone er en erstatning for den naturlige tannkronen (den tanndelen som stikker ut av tannkjøttet). Krone sementeres til tannen/roten eller kan plasseres på implantater for å rekonstruere den ødelagte eller manglende tannen. Tannkroner kan fremstilles i sin helhet av kompositt eller akryl, men de kan også fremstilles slik at akryl, kompositt eller porselen støpes utenpå en indre kjerne av metall (metallkeramiske kroner). Før ble tannkroner fremstilt av gull eller av metallegering men de var lite estetiske. Derfor i moderne tannbehandling lages det ikke tannkroner av metallegering lenger. Akryl- og komposittkroner brukes bare som midlertidig løsning siden de slites fort og viser tendenser til misfarging.

I dag oppnås et av de beste estetiske resultatene med CAD/CAM-teknologi. Tannkroner med vakkert kosmetisk resultat produseres i metallfritt porselen (helkeramiske porselenskroner) for eksempel IPS e. Max ZirCAD og Cercon. Kroner i denne teknikken blir utført på en slik måte at den nedslipte tann-modellen er skannet inn, og informasjonen om den søyleformede tannen blir overført til en spesiell fresemaskin, som skjærer en tann-formet hette for kronen ut av zirkoniumoksyd-blokken.

tannkrone, pris

Deretter legger tanntekniker nye porselenslag på kronen med brenning. Kroner av typen Cercon har vært brukt i tannbehandling i over 10 år med stor suksess. Forsking viser at keramiske kroner som er fremstilt av høykvalitets keramikk av Cercon-type, f. eks. Cercon Ceram Love, viser, etter spesiell behandling i dentallaboratoriet, en sammenlignbar holdbarhet og pålitelighet som tidligere metallkeramiske kroner.

Midlertidige kroner er fremstilt av materialer som akryl eller kompositt. De kan lages i noen få grunnfarger. Midlertidige kroner fremstilles ofte av Luxatemp, Structure II eller Protemp 4-materiale, og selv om de ser veldig estetiske ut kan de ikke brukes som permanent løsning. Disse festes med en foreløpig sement hos pasientene i påvente av en skikkelig krone, og fjernes etter noen dager. Midlertidige kroner fjernes ved skjæring eller knusing.

Tannkroner brukes som oftest ved protetisk tannbehandling etter rotfylling.

Tannkrone i Polen

Porselenskroner varer i gjennomsnitt 10-15 år men ofte tjener de sin funksjon mye lenger. Keramiske kroner (porselenskroner) er brukt både til rekonstruering av egne skadede tenner og kan plasseres på implantater for å erstatte manglende tenner. Som oftest settes ikke kroner direkte på implantater men det brukes et mellomstykke også kjent som distanse. En krone eller bro skrues deretter fast på distanse, eller sementeres inn. Når rekonstruering utføres på framtenner anbefales det at distansen samt kronen også blir fremstilt av zirkonium.

Tannkrone på tann fra 1938 NOK

Hel-keramisk tannkrone fra 2962 NOK


Hva er kroner og broer?
Både kroner og broer er faste proteser. I motsetning til avtagbare løsninger som proteser, som kan tas ut og rengjøres daglig, er kroner og broer festet på eksisterende tenner eller implantater, og kan bare fjernes av en tannlege.

Hvordan virker kroner?
Tannkroner dekker fullstendig den skadede tannen. I tillegg til å styrke en skadet tann kan en krone forbedre utseende, form eller bitt. Kronen kan også bli plassert på toppen av et implantat, hvor dens utseende, struktur og funksjon erstatter fullstendig din tidligere tann. Tannkronene kan matche fargen på dine naturlige tenner. 

Din tannlege i Gdansk kan anbefale tannkroner i følgende tilfeller:

– Erstatte store fyllinger, når det er for lite igjen av egen tann
– Forhindre svake tenner fra å sprekke
– Reparere en ødelagt tann
– Feste en bro
– Tann på implantat
– Utbedre misfargede eller misdannede tenner
– På rotfylte tenner

Hvordan virker tannbroer?
En bro kan anbefales hvis du mangler en eller flere tenner. Mellomrom der tenner mangler kan til slutt føre til at de gjenværende tennene roterer eller flytter inn i de tomme områder, noe som resulterer i et dårlig bitt. Ubalansen som skyldes manglende tenner kan også føre til tannkjøttsykdommer og sykdommer i kjeveleddet.

Tannbroer blir ofte brukt til å erstatte en eller flere manglende tenner. Broer er festet til naturlige tenner eller implantater som er rundt området der tannen mangler. Disse tennene, kalt pilarer, tjener som ankere for broen. Tannkroner mellom pilarene kalles mellomledd. Som i tilfellet med tannkroner, kan pasienten velge materialet broen er laget av. Tannlegen kan hjelpe deg å avgjøre hvilket materiale som bør brukes avhengig av plasseringen av den manglende tannen (eller tenner), funksjon, estetikk og kostnader. Tannkronen utarbeides slik at fargen på disse matcher dine naturlige tenner.

Hvordan innsettes tannkroner og tannbroer?
Før enten en krone eller bro påsettes, må størrelsen på tannen (eller tenner) slipes til. Etter at tannen er slipt ned tas det avtrykk som benyttes for å utarbeide tannkroner som passer eksakt. Tannlegen vil i samråd med deg bestemme korrekt fargenyanse på krone eller bro for å matche fargen på eksisterende tenner.

Basert på avtrykk utarbeider laboratoriet kroner eller broer av materiale spesifisert av tannlegen din. På tannen blir det satt opp en midlertidig krone eller bro på plass for å dekke den preparerte (slipte) tannen mens fremstillingen av den permanente kronen eller broen foregår. Når den permanente kronen eller broen er klar, blir den midlertidige kronen eller broen fjernet. Den preparerte tannen eller tennene får den nye kronen eller broen festet på.

Hvordan er holdbarheten av kroner og broer?
Selv om kroner eller broer kan tjene hele livet, kan det hende at de kan løsne eller falle ut. Det viktigste vi kan gjøre for å sikre lang levetid for kroner og tannbroer er å sikre god munnhygiene. Broer kan miste sin støtte hvis tenner eller bein som holder den på plass blir skadet av sykdom. Ta vare på tannkjøttet og hold tennene friske ved å pusse de med tannkrem to ganger om dagen og rense daglig ved bruk av tanntråd. Du bør gå jevnlig til tannlege eller tannpleier for kontroll og profesjonell tannrens.

Close Menu